Smarthome volgens Loxone

Maak van uw huis een Smarthome: een woning waarin alle of enkele elektrische functies zijn geautomatiseerd. Een woning die u op een heel laagdrempelige en toegankelijke manier heel veel extra’s brengt aan gemak, comfort en duurzaamheid.

Hoe maakt u van uw woning een slimme woning?

Dat begint bij een Loxone Smarthome altijd met de Loxone Miniserver. Deze vormt de basis van de Loxone Smarthome. Door alle sensoren (ingangen) en actoren (uitgangen) centraal aan te sturen vanuit onze Loxone domotica besturingskast. Met de software bepalen we hoe dit allemaal samen kan werken.

1. Functie verlichting, hoe gaat dat in zijn werk?

In een woning zonder domotica krijgt ieder lichtpunt meestal een eigen schakelaar of dimmer, meestal naast de deur. Op die manier krijgt u in het huis een hele reeks schakelaars of dimmers die u individueel bedient. Natuurlijk kunt u in een Smarthome ook alle lichtpunten afzonderlijk bedienen, maar het is efficiënter om gebruik te maken van lichtstemmingen.

In veel ruimtes is het zelfs niet nodig om de verlichting te bedienen. Dit gebeurt automatisch door de aanwezigheidsmelder. Deze detecteert aanwezigheid (beweging). De melder meet bovendien continu de lichtsterkte. De verlichting wordt niet geactiveerd als er voldoende daglicht aanwezig is.

Wat zijn lichtstemmingen?

Lichtstemmingen zijn voorgeprogrammeerde woonfuncties. ’s Morgens kiest u bijvoorbeeld voor de functie ‘opstaan’. Alle verlichting in huis komt in de voorgeprogrammeerde module te staan, eventueel op een vast tijdstip. Die functies bepaalt u zelf en zijn nagenoeg onbeperkt. Dat kan bijvoorbeeld ook een functie ‘tv-kijken’, ‘eten’ of ‘lezen’ zijn.

Met lichtstemmingen kunt u ook de juiste sfeer op het juiste moment creëren. Combineer verschillende armaturen, lichtintensiteiten en kleuren om individuele lichtstemmingen te creëren, helemaal volgens uw ideeën, om zo de sfeer in een ruimte te veranderen

De lichtstemming activeert u heel eenvoudigweg via de drukknop of door in de app te tikken.

Hoe bedient u uw smarthome?

Iedere ruimte krijgt een aanwezigheidsmelder. Iedere leefruimte krijgt daarnaast een 5-voudige taster. Deze worden geprogrammeerd volgens de Loxone standaard om de bediening eenvoudig te houden. Dat werkt als volgt: door op de middelste toets te drukken schakelt u de verlichting(scene) in, bij nogmaals drukken gaat u naar de volgende lichtstemming, enz. Twee maal kort drukken op de middelste toets schakelt alle verlichting in die ruimte uit.

Andere slimme functies

Er zijn veel meer mogelijkheden te bedenken:

  • Als u gaat slapen activeert u de goedenacht functie op bijvoorbeeld de Touch Nightlight. Het systeem zorgt er dan voor dat alle verlichting gedimd aangaat als u in de nacht naar de badkamer of het toilet gaat.
  • Dat alle verlichting in huis begint te knipperen als het alarmsysteem afgaat.
  • Dat alle verlichting zich inschakelt zodra er een rookmelder aangaat.
  • Dat alle verlichting –  of een deel van de verlichting – zich uitschakelt zodra u het huis verlaat.
  • Enz.
Welke componenten gebruiken wij hiervoor?
  • Loxone Touch voor het handmatig openen van zonwering en gordijnen.
  • Aanwezigheidsensor voor het detecteren van aanwezigheid/beweging en het meten van de lichtintensiteit.
  • Dimmer extensie voor het dimmen van lichtkringen (Led-halogeen-gloeilampen).
  • Relais extensie voor het aan- en uitschakelen van wcd’s en (buiten)verlichting.
  • DALI extensie voor het dimmen van DALI geschikte verlichting via een DALI-bus.
  • Loxone RGBW LED spots als kleuren en/of eenvoudige bekabeling gewenst zijn

2. Functie zonwering, geheel automatisch of toch handmatig?

U kunt uw rolluiken, screens, jaloezieën en elektrische gordijnen volledig laten integreren in uw Loxone Smarthome. Dat is ontzettend praktisch en levert veel gemak op.

Enkele voorbeelden:

  • U hoeft ’s morgens niet meer elk rolluik apart te openen.
  • U kunt de zonwering automatisch neerlaten als de schemer invalt en laten openen als de zon opkomt.
  • U kunt de zonwering volledig automatisch laten werken, afgestemd bijvoorbeeld op de stand van de zon i.c.m. de temperatuur.
  • U kunt de elektrische gordijnen automatisch laten openen of sluiten bij een bepaalde lichtstemming, zonnestand of tijd. Ook is het mogelijk om deze bij een aanwezigheidsemulatie mee te laten lopen.
  • U kunt instellen dat rolluiken automatisch omhoog gaan als er een rookmelder in huis afgaat, zodat u meer vluchtwegen creëert.
  • Dat regelt u met de linker boven- en onderhoek op de Loxone Touch
Welke componenten gebruiken wij hiervoor?
  • Loxone Touch voor het selecteren van een lichtstemming of uitschakelen van alle verlichting in dezelfde ruimte door een dubbele klik.
  • Weather Service om de zonwering zoals screens en jalouzieen lokaal te beschermen tegen weersinvloeden.
  • Weerstation om de zonwering zoals screens en jaloezieën lokaal te beschermen tegen weersinvloeden. Dit is optioneel naast de Weather service.

3. Functie klimaat, slim met energie omgaan!

In een woning zonder domotica is vaak maar één thermostaat aanwezig. Deze hangt vaak in de woonkamer of keuken. Het nadeel van één thermostaat is dat deze alleen de temperatuur in deze ruimte kan regelen en niet in die koude werkkamer, speelkamer of badkamer. Met een Loxone smarthome systeem kunt u heel eenvoudig de temperatuur in al deze ruimtes afzonderlijk meten en regelen.

Loxone maakt uw woning energiezuiniger

Een goed ingeregelde klimaatinstallatie bespaart u onnodige energiekosten. Dankzij een Loxone Smarthome installatie kunt u eenvoudig de temperatuur per ruimte meten en de verwarming en/of koeling per ruimte ook aansturen. De verwarming en koeling werken vervolgens geheel automatisch. En heeft u het eens te koud, dan past u de temperatuur per ruimte even aan met uw smartphone of tablet.

Geen verwarmingsketel op gas

Vrijwel alle nieuwe woonhuizen hebben alternatieve warmtebronnen, zoals warmtepompen, pelletkachels of zonneboilers. Bij deze warmtebronnen is het zo mogelijk nog belangrijker om optimaal van de capaciteit gebruik te maken. Dat doet u door warmte op de juiste manier te verdelen. Dat kan eenvoudig via Loxone. Ook komen wij steeds meer elektrische verwarmingen in onze projecten tegen. Dit kunnen elektrische vloerverwarmingen, radiatoren of infraroodpanelen zijn. Soms worden deze alleen toegepast in de badkamer, maar regelmatig ook voor de gehele woning.

Andere slimme functies

Standaard zijn de klimaatregeling en zonwering intelligent met elkaar verbonden om uw woning optimaal te verwarmen of koelen. Dit betekent dat de zonwering op het juiste moment naar beneden gestuurd zal worden als het systeem verwacht dat de temperatuur boven de ingestelde temperatuur zal komen. Een ander heel simpel voorbeeld is als uw zonneboiler in de zomer meer warm water afgeeft dan u nodig heeft. Het domoticasysteem kan die warmte automatisch naar uw zwembad of jacuzzi sturen, zodat u deze zonder extra stookkosten op temperatuur houdt.

Ventilatie en een gezond binnenklimaat

Nieuwe woningen worden vrijwel geheel luchtdicht gebouwd. Dat bespaart natuurlijk energie. Maar er dient dan natuurlijk wel ook voldoende geventileerd te worden. Anders ontstaat het risico van een verhoogde concentratie CO2 in bijvoorbeeld uw slaapkamer of keuken. Dat heeft dan weer invloed op uw welzijn en gezondheid, bijvoorbeeld op uw slaapgedrag of concentratievermogen. Ventileren gebeurt vaak via een WTW (Warmte Terug Win unit) of afzuigventilator. Beide kunnen wij indien gewenst aansturen op basis van aanwezigheid CO2 en luchtvochtigheid of een combinatie van deze twee.

Welke componenten gebruiken wij hiervoor?
  • Loxone Touch voor meting van temperatuur en luchtvochtigehied.
  • Loxone klimaatsensor voor het meten van CO2, temperatuur en luchtvochtigehid.
  • Modbus extensie of relais extensie voor aansturen van WTW in 3-standen of zelfs traploos.
  • Stelventielen voor het naregelen van de temperatuur. Deze stelmotoren plaatsen wij op de vloerverwarming/koeling verdeler of radiator.

4. Functie audio, niet alleen voor muziekliefhebbers!

Heeft u graag op meerdere plaatsen in uw huis muziek? Geen enkel probleem. Loxone biedt voor iedere situatie een passende oplossing. Met de Loxone audio server en stereo extensies kunt u audio integreren in uw Smarthome. Per ruimte kunt u kiezen welke muziek u afspeelt. U heeft keuze uit radiozenders, Spotify of muzieknummer op een harde schijf. Ook kunt u eenvoudig uw muziek afspelen via Airplay 2 op uw Apple iPad of iPhone. Informeer bij ons naar de mogelijkheden om ook uw Sonos speakers met Loxone te koppelen.

Hoe werkt het?

In de keuken met één knop uw favoriete radiozender aanzetten? Of die lekkere playlist beluisteren als u in bad ligt? Met de Loxone audioserver is dat geen enkel probleem. U switcht moeiteloos van de ene radiozender naar de andere of naar uw favoriete playlist op Spotify. Ook het volume regelt u heel eenvoudig.

Niet alleen voor muziek!

Een mooie bijkomstigheid is dat ook het geluid van de deurbel, de sirene van het inbraakalarm en de sirene van het brandalarm over de luidsprekers weergegeven worden. U kiest zelf in welke ruimte u dit wilt horen! De allernieuwste functie op de Audioserver is de knop ‘ Mededelingen’ in de Loxone app. Hiermee kunt u iets inspreken dat direct te horen is in de geselecteerde ruimtes!

Luidsprekers

Loxone heeft die in alle soorten en maten, inbouw en opbouw. Heeft u al luidsprekers of kiest u voor een ander merk? Geen probleem. Vraag ons gewoon even naar de specificaties.

Andere slimme functies

Een mooi voorbeeld van een extra functie is dat uw muzieksysteem een door u gekozen nummer begint af te spelen, zodra het inbraakalarm wordt geactiveerd.

Welke componenten gebruiken wij hiervoor?
  • Loxone Touch voor het wijzigen van het volume, het aan- en uitzetten van de muziekzone en het selecteren van een radiostation of playlist.
  • De Audio server is het hart van uw muzieksysteem. Deze is verbonden met het internet voor het streamen van muziek. In de audio server zit een versterker waarop 4 speakers aangesloten kunnen worden.
  • Stereo extensie voor het uitbreiden naar extra zones (ruimtes). Hierop kunnen 2 speakers worden aangesloten.
  • Loxone inbouw speakers en opbouw speakers voor een goede geluidskwaliteit. Daarnaast leveren wij ook premium speakers van B&W of Bose voor zowel binnen als buiten.
  •  voor het naregelen van de temperatuur. Deze stelmotoren plaatsen wij op de vloerverwarming/koeling verdeler of radiator.

5. Hoe bedien ik functies die ik niet zo vaak nodig heb?

Veel functies buiten uw woning heeft u maar sporadisch nodig of kunnen geheel automatisch worden gestuurd. Die programmeren wij daarom meestal niet onder een toets in uw woning. Want: hoe overzichtelijker de bediening, hoe groter het gemak. Functies als het aansturen van uw tuinverlichting, terrasverwarming of de beregening werken geheel automatisch en/of bedient u via uw smartphone of tablet.

Domotica en tuinverlichting

Moet uw tuinverlichting automatisch aangaan als het schemerig wordt? En via een tijdklok automatisch ook weer uitgaan? Prima. Via de astrofunctie en tijdklok in de Loxone software werken deze geheel automatisch.

Loxone en terrasverwarming

Koelt het in de avond af, maar wilt u nog even op het terras blijven zitten? Dan schakelt u met uw smartphone of tablet eenvoudig de terrasverwarming in.

Loxone en automatisch beregenen

U bent op vakantie en ziet dat het in Nederland al een paar dagen niet geregend heeft. Dan zet u met uw smartphone toch gewoon even de sproeierinstallatie aan. Bent u bang dat u deze vergeet uit te zetten? Hoeft niet. De software kan zodanig worden geprogrammeerd dat de installatie na een bepaalde tijd vanzelf ook weer uitschakelt.

Wilt u er helemaal geen omkijken naar hebben dan sturen wij de beregening geheel automatisch op basis van de weersverwachtingen!

Welke diensten gebruiken wij hiervoor?
  • Weather Service voor het binnenhalen van weer data zoals neerslag, temperatuur, luchtvochtigheid en meer.

6. Centrale functies

Enkele centrale functie die u dagelijks zult gebruiken zijn de ‘Goedenacht’ en ‘Woning verlaten’ functies.

Een korte uitleg over deze functies:

Goedenacht – Wanneer u naar bed gaat, drukt u 3x kort op de Loxone Touch om deze functie in te schakelen. Daarna de volgende acties uitgevoerd:

  • Alle verlichting en muziek in de woning wordt uitgeschakeld
  • Het inbraakalarm wordt geactiveerd
  • Indien er elektrische sloten aanwezig zijn dan worden deze automatisch geactiveerd
  • De verlichting zal bij beweging in de nacht automatisch gedimd aangaan

Woning verlaten – Wanneer u als laatste de woning verlaat, drukt u 3x kort op de Loxone Touch bij de buitendeur of op de Loxone NFC Code Touch om deze functie in te schakelen. Daarna worden de volgende acties uitgevoerd:

  • Alle verlichting en muziek in de woning wordt uitgeschakeld
  • Het inbraakalarm wordt geactiveerd
  • Als er elektrische sloten aanwezig zijn dan zullen deze automatisch geactiveerd worden

In de Loxone app zijn verschillende centrale functies beschikbaar voor visualisatie en centrale bediening. Denk hierbij aan:

  • Verlichting centraal – Hierin ziet u in 1 oogopslag in welke ruimtes de verlichting aanstaat en op welke lichtstemming
  • Zonwering centraal – Hierin ziet u welke zonweringen gesloten of geopend is
  • Muziek centraal – Hierin ziet u waar muziek afgespeeld wordt, u kunt deze stoppen of juist afspelen
  • Alarm centraal – Hierin heeft een snel overzicht of de beveiligingsinstallatie in diverse zones zijn ingeschakeld, denk bijvoorbeeld aan begane grond, verdieping en bijgebouw

Wij zijn Smarthome Domotica

Uw vertrouwde Loxone partner.
Afspraak makenDownload brochure